Terapie cranio – sacrala

Ce este Terapia Cranio-sacrală?
Terapia cranio-sacrală a fost dezvoltată de dr. John E. Upledger, în urma studiilor științifice pe care le-a condus la Universitatea de Stat Michigan din Statele Unite, între anii 1975-1983.

Terapia cranio-sacrală este o metodă foarte blândă de evaluare și îmbunătățire a funcționării sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral. Terapia cranio-sacrală este o tehnică ce permite atât eliberări ale restricțiilor de la nivel fizic, cât și eliberări semnificative ale componentelor emoționale.

Cum acționează această terapie?
Aceasta stimulează procesul natural al corpului de autocorectare și autovindecare și mecanismul individual de însănătoșire naturală și disipare a efectelor negative; este tot mai mult folosită preventiv, pentru întărirea sistemului imunitar și a rezistenței la îmbolnăvire. Folosind o atingere blândă, în general de numai 5 grame, similar cu greutatea unei monezi de 5 bani, terapeutul eliberează restricţiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la îmbunătăţirea functionării sistemului nervos central.

Ce tratează Terapia Cranio-sacrală?
Alinarea durerii și ameliorarea unei game largi de boli și disfuncții, cum ar fi: migrene și dureri de cap, dureri cronice de gât și spate, stres și probleme legate de tensiuni nervoase, afecțiuni ale creierului și măduvei spinării ca urmare a accidentelor, stres posttraumatic, disfuncții post chirurgicale, oboseală cronică, boli ale copilăriei, colici, autism, dificultăți de învățare, dificultăți emoționale, depresie, dislexie, scolioză, probleme ortopedice, disfuncții ale sistemului nervos central, deterioare a funcțiilor de coordonare motorie, disfuncții ale țesutului conectiv, disfuncții ale articulației temporo-mandibulară, boli neurovasculare și ale imunității, depresie, dificultăți emoționale și multe altele.

Cât durează o ședință de terapie?
Un tratament tipic durează între 45- 60 de minute. În timp ce clientul se află întins pe masa de tratament, complet îmbrăcat în haine lejere, terapeutul va avea palmele de-a lungul corpului, va susţine capul sau coloana vertebrală, în vederea eliberării tensiunilor acumulate.

Terapia Cranio-sacrală nu interacţionează în mod negativ cu nici un fel de altă formă de terapie sau medicaţie, este o terapie fără risc sau efecte secundare.

Reacţiile corporale în timpul terapiei pot fi diverse de la relaxare profundă la furnicături, amorţeli, uneori chiar re-experimentarea de dureri care sunt legate de traume vechi şi cel mai adesea amintirea momentelor în care acele traume au fost absorbite de corp. Toate aceste senzaţii care pot fi de tip fizic dar şi emoţional, sunt de fapt reacţii ale corpului pe măsură ce fascia (ţesutul conectiv) se detensionează.

Cui se adresează această terapie?
Terapia Cranio-sacrală se adresează atât persoanelor cu probleme de sănătate cât şi celor care sunt sănătoase şi vor să-şi păstreze un tonus de viaţă normal, să facă faţă stresului zilnic mai uşor. E adecvată tuturor grupurilor de vârstă de la nou-născut, la vârsta a treia.
Tratamentul aplicat copiilor şi, în special, nou-născuților, este extrem de eficace şi de important, atât din punct de vedere fizic, dar şi la nivel emoţional.

CONTRAINDICAȚII
Sunt foarte puţine contraindicaţii: fractură craniană recentă, atac de cord recent, atac cerebral (accident vascular) recent , anevrism acut şi în cazul în care au fost operaţii la care s-a folosit anestezia prin rahie(epidural), puncţie în coloana vertebrală, după aceasta se poate lucra dupa cca 2 săptămâni, iar în celelalte cazuri dupa 2-3 luni, depinde de persoană.

Terapia CranioSacrală are ca scop atingerea unei stări de echilibru la nivelul sistemului nervos central. Motivul pentru care se urmărește evaluarea și corectarea problemelor la acest nivel este dat de faptul că sistemul nervos central este cel care „dictează” calitatea funcționării tuturor organelor din corp, indiferent de localizarea acestora.

Totodată, aceasta formă de terapie se adresează și persoanelor care prezintă disfuncții de ordin emoțional, cum ar fi depresia, anxietatea și multe altele. Probabil ați realizat că problemele emoționale sunt în strânsă legătură cu problemele fizice.
Altfel spus, terapia craniosacrală este o metodă de evaluare și corecție, care stimulează procesul natural al corpului de autovindecare, precum și mecanismul individual de disipare a efectelor negative apărute după traumatisme fizice sau emoționale.

Terapia CranioSacrală este o abordare neagresivă, noninvazivă asupra sănătății întregului organism. Ca principiu, terapeutul folosește aproximativ 5 grame de presiune (adică greutatea unei monede de 5 bani) prin care evaluează sistemul craniosacral, concentrându-și atenția asupra mișcării și ritmului lichidului cefalorahidian.

După această evaluare, se folosesc tehnici manuale pentru a elibera restricțiile de la nivelul fasciei, membranelor și țesutului care influențează fiziologia sistemul craniosacral. Acest sistem se axează foarte mult pe proprietățile unei structuri numite „fascie”.

Închipuiți-vă un înveliș subțire ca o pânză de păianjen formată din țesut conjunctiv. Această „fasie” de țesut conjunctiv ne învelește din cap până în picioare,îmbrăcând fiecare structură din organism. Acest sistem fascial are o mișcare constantă care corespunde ritmului craniosacral prin ambele direcții și sisteme osoase care îl delimitează.

Terapia CranioSacrala este o explorare a proceselor mentale, sentimentelor, emoțiilor și manifestările lor fizice. Conștientizarea de către pacient a propriilor procese personale reprezintă, de asemenea, o parte integrantă din această terapie. De la o ședință la alta se poate ajunge către o procesare și eliberare a traumelor emoționale vechi sau a șabloanelor, precum și trecerea către niveluri superioare de conștientizare.

Nu în ultimul rând, Terapia CranioSacrala se folosește de capacitatea interioară a fiecărui individ de a se autovindeca și de a-și regăsi modul fiziologic de funcționare prin sisteme proprii de refacere. De-a lungul timpului și prin numeroșii pacienți tratați prin Terapia CranioSacrală, s-a demonstrat că această metodă de tratament ajută la întreținerea sănătății, reduce stresul acumulat la mai multe niveluri, întărește/înlesnește funcțiile sistemului nervos central și îmbunătățește rezistența la boli

La ce să vă așteptați în urma unui tratament?
Imediat după încheierea ședinței, s-ar putea să vă simțiți foarte relaxat, măreț, profund, la nivel emoțional sau extraordinar de energic. Cei mai mulți pacienți au nevoie de timp pentru a reveni la realitate.

Experiențele sunt diferite de la pacient la pacient, după modul de răspuns al fiecărei persoane în funcție de modul de răspuns al corpului și de traumele sale, și pot fi, de asemenea, diferite, chiar de la o ședință la alta. Nicio ședință nu se aseamănă cu alta.
Câteodată reacțiile sunt foarte liniștite, calme, pacientul scufundându-se într-o stare de relaxare profundă, iar altele pot fi însoțite de mișcări ușoare numite „unwinding”, când mușchii, țesutul conjunctiv și oasele eliberează dezechilibrul dobândit în urma anumitor experiențe negative trăite din perspectiva pacientului.

În alte ședințe, este implicată partea emoțională sau eliberarea energetică, ce se poate manifesta prin schimbări de temperatură a corpului, un val neașteptat de emoții sau chiar reamintirea unor sentimente sau retrăirea unor experiențe de mult uitate. Fiecare pacient este unic, fiecare corp are propriul său sistem de a colecta experiențele prin care a trecut, astfel că fiecare sesiune de tratament va fi diferită.

Rezultatul final va fi un sentiment copleșitor de bunăstare, precum și senzația că te-ai descoperit, te-ai văzut la nivel interior, la nivel de sine. Fizic, rezultatul este o senzație de libertate în propriul corp și o percepție mai clară a ceea ce sinele are nevoie pentru ca pacientul să se vindece.

Efectele fiind atât de variate, recomandarea este ca după tratament să nu fii nevoit să pornești către o activitate solicitantă, cum ar fi un drum lung, o ședință ori o reuniune de familie imediat după ce părăsești cabinetul, pentru a avea timp să te reintegrezi în ritmul cotidian și pentru a putea procesa schimbările produse.